Guide til den gode lærlingeansøgning

Gode tip til din lærlingeansøgning

Hvis du ikke er vant til at skrive ansøgninger, har vi nogle gode råd til at få dig i gang. Der er flere ting, du skal tænke på, men det vigtigst er, at du har gjort dig umage med ansøgningen, er motiveret, er præcis og forklarer, hvorfor det er lige netop dig, arbejdspladsen skal vælge.

Søg oplysninger om virksomheden

Hvad laver de? Hvor mange ansatte har de? Er det en stor eller lille virksomhed?  Måske kan du finde ud af, hvilke værdier, der er vigtige for virksomheden, hvis du kigger på deres hjemmeside.

Lægger de fx vægt på at yde høj kundeservice, at have dygtige medarbejdere, at yde de bedste tekniske løsninger eller andre ting, der fortæller noget om, hvad virksomheden lægger vægt på. Det kan gøre det lettere for dig at skrive en ansøgning, der passer til netop denne virksomhed.

Gør dig umage

Sørg for at skrive arbejdspladsens navn rigtigt og i det hele taget for at der ikke er stavefejl i ansøgningen. Sørg for at få nogen til at se ansøgningen igennem for fejl.

Hvis du har anbefalinger eller eksamenspapirer, der er relevante for din ansøgning, så vedlæg dem som bilag til ansøgningen.

Fortæl hvem du er

Ansøgningen skal ikke være en roman, men et hurtigt overblik over, hvem du er, hvad du kan – og hvorfor det lige præcis er dig, arbejdsgiveren skal vælge. Vær ærlig, men skriv ikke noget negativt om dig selv.

Hvis virksomheden selv har udarbejdet et stillingsopslag, så læs det grundigt igennem for at se, hvad virksomheden lægger vægt på i sin søgen efter en ny medarbejder eller lærling. Forhold dig til det i din ansøgning.

Brug gerne nogle af de samme ord fra jobopslaget, men skriv en ansøgning, der højst fylder en side.

Vis at du er motiveret

Skriv om din motivation for at søge hos virksomheden. Har du hørt godt om virksomheden? Har din søgen efter viden om virksomheden vist dig, at det lige netop er sådan en virksomhed du kunne tænke dig at blive ansat i? Vis, at du har en god indstilling og glæder dig til at komme i gang.

Tænk på præsentationen

Det er ikke ligegyldigt, hvordan ansøgningen ser ud. Sørg for, at opsætningen er overskuelig og pæn at se på.
Det er ikke nødvendigt at sætte et foto på ansøgningen. Men hvis du bruger et foto, skal det være et godt foto, som er beregnet til ansøgningen. Ikke et foto fra en festlig lejlighed eller en fritidsinteresse, du har.

Hvis du har beskrevet dig selv som smilende og glad i ansøgningen, så dur det ikke med et foto, hvor du ser alvorlig eller sur ud. Så er det bedre at undlade et foto.

Brug for flere tip? Se læs mere på Guiden til lærlingeplads

Vil du høre
mere fra gartnerierne?

Se film om lærlinge og udlærte, der fortæller om deres hverdag. 

Bliv klogere
Hvad laver en landmand?

Se film om lærlinge og udlærte, der fortæller om deres hverdag. 

Bliv klogere
Hvordan er hverdagen for en skov- og naturtekniker?

Se film om lærlinge og udlærte, der fortæller om deres hverdag. 

Bliv klogere